Nyheter

Våren är här

Efter en lång mörk och kall (nåja) vinter är äntligen våren här med besked redan i slutet av februari. Solen skiner åter, snön smälter bort och snart drar säsongen för alla takläggare igång ordentligt igen! Det betyder även att bloggen här kommer att uppdateras mer kontinuerligt framöver. På huset nedan i Vasastan ska först och främst skorstenen renoveras men även teglet lät bytas ut. Man konsulterar just nu hur man ska göra med byggnadsställning och väderskydd.
LÄS MER

Fuskbygge!

I ett parhusområde utanför Stockholm har man alltid tyckt att de 8 år gamla husen varit ovanligt kalla på vinter samt att det läckt in vatten på vinden. Vid en närmare undersökning visade det sig att man slarvat ordentligt med vissa delar av husen i hela området. Väggarna var inte tillräckligt isolerade och takläkten hade inte lagts ordentligt vilket lätt till flera fuktskador. Efter mycket dividerande mellan försäkringsbolag och byggherren så beslutades det att samtliga fasader skulle göras om och isoleras ordentligt samt att läkten på alla taken behövdes bytas ut. Man renovera fyra hus i taget och hela området på 32 hus beräknas vara klart om 2 år. Arbetet påbörjades nu i början av vintern och man arbetar under uppvärmda väderskydd. Här har man precis monterat upp väderskyddet och snön ligger kvar på taket. Någon dag senare har man dragit på värmen och snön har smält bort vilket gör att arbetet kan utföras smidigt även vintertid.
LÄS MER

Byta tak under den kallaste årstiden

De flesta privatpersoner som byter talk väljer av förståeliga skäl att göra det under den varmare delen av året. Men det är även genomförbart vintertid. Hittills i år har ju dock vintern i Stockholm varit ganska mild med lite snö, vilket har varit till stor glädje för alla takläggare. Förra året var det däremot annorlunda med rikligt med snö hela vintern. Att lägga nytt tak under minusgrader brukar inte vara några större problem. Snön kan skottas av och man får vara extra försiktig och se över att säkerhetslinor och selar fungerar som de ska. Det som däremot ställer till problem är snöoväder och  och kraftig vid. Vid sådant väder gör man bäst i att avbryta arbetet för att garantera säkerheten. Om budgeten tillåter kan dock problemen lösas med hjälp av ett väderskydd som det skrivits om här i tidigare inlägg. Sommartid kan stekande värme vara obehagligt. På exempelvis ett svart plåttak kan det lätt bli upp mot 40 plusgrader. Många takläggare tycker därför att våren är den bästa årstiden att jobba på.  
LÄS MER

Takomläggning på K-märkt hus

Vill man bygga om eller restaurera ett K-märkt hus bör man göra det i samråd med byggnadsantikvarier, så att det behåller karaktären intakt från tiden då det byggdes. Det finns även bidrag man kan söka från staten för att bevara sitt K-märkta hus inför framtiden. Läs mer om vad regeringen skrivit om kulturminnesmärkta hus och byggnader här. I Forkarby utanför Uppsala lägger man om taket på ett gammalt K-märkt hus från 1700-talet. Man använder samma tegelpannor som tidigare, från mitten av förra seklet. Som man kan se på bilderna är läkten samt delar av skorstenarna dock nya. Man räknar med att det tar ca en vecka att få tegelpannorna på plats.
LÄS MER

Besiktning av plåttak – Hammarby Sjöstad

Bilderna nedan är tagna vid en besktning av ett plåttak i Hammarby Sjöstad inför vintern. Taket var lagt för 2 år sedan och klarade sig helt utan anmärkningar. All plåt inklusive snörasskydd och värmeslingor var intakt sedan bygget av fastigheten. Visserligen är 2 år ingen ålder för ett plåttak och besiktningen gick som beräknat. Ett bra lagt plåttak håller i regel mycket länge innan eventuella reparationer behöver göras. Hammarby Sjöstad, eller kort och gott Sjöstaden, som den kallas av invånarna. Är en av de nyaste stadsdelarna i Stockholm som har expanderat mest under det senaste decenniet, och den växer fortfarande!  
LÄS MER

Tegeltak på radhus

Bilderna nedan är från ett radhusområde i Kragstalund där man precis blivit färdig med de nya tegeltaken på samtliga hus, lägligt nu innan vintern. Man kan se viss frost på morgonen men blir det mer snö i år en det? Den senaste väderprognosen säger att det kommer bli så gott som plusgrader de närmsta 10 dagarna. För takets skull kan det vara skönt då man slipper snöskottning och andra påverkningar som fuktskador på äldre tak. Men visst skulle det vara skönt med en vit jul även i år.
LÄS MER